Japan 2016

In april 2016 organiseren we twee rondreizen naar Japan.

We komen aan in Tokio en beginnen meteen met een stadstour. De lunch is op eigen gelegenheid waardoor het nog een gepuzzel is om te weten wat je wilt eten in Japan.

In Kamakura bezoeken we een mooi tempelcomplex. We genieten ook van de kersenbloesem en de bloeiende azalea’s. Om het restaurant voor het diner te bereiken nemen we de trein. Een belevenis op zich. Het is ook even wennen dat de schoenen op veel plaatsen uit moeten.

Het nationaal park Nikko herbergt het mausoleum van Tokugawa Ieyasu. We bezoeken ’s middags de keizerlijke villa.

De excursie naar Mount Fuji is een groot succes: het weer is gunstig en we krijgen de berg in volle glorie te zien. ’s Middags varen we over Lake Ashi en tot slot maken we een tochtje met een kabelbaan. En steeds zien we onderweg kersenbloesems.

Sommige hotels waar we overnachten hebben een onsen, een warmwaterbad. Hierin kun je heerlijk ontspannen.

Met de hogesnelheidstrein, de Shinkansen, gaan we naar Takayama. Die treinrit is een belevenis op zich. Je hebt comfortabele stoelen en heerlijk veel beenruimte. Onderweg krijgen we een bento box, een prachtige lunchdoos met heerlijke gerechtjes.

In Takayama bekijken we het museum van de praalwagens die twee keer per jaar gebruikt worden voor een festival.

In Shirakawago bekijken we de huizen met de steile rieten daken, die zo gebouwd zijn dat ’s winters de sneeuw makkelijk van het dak glijdt.

We reizen verder naar Kyoto en bezoeken het Gouden Paviljoen dat prachtig weerspiegelt in het water. Ook kasteel Nijo met zijn krakende vloer die moest voorkomen dat de shogun onverhoeds werd aangevallen is een bezoek meer dan waard.

Nara herbergt de oudste en grootste tempels van Japan en is ook bekend door de loslopende herten die gewend zijn dat toeristen zakjes voer kopen en dan opdringerig gaan bedelen.

Het futuristische Niho museum, een ontwerp van I.M. Pei, laat een heel andere kant van Japan zien en is op zijn manier indrukwekkend.

Een theeceremonie en een geishadiner maken ook deel uit van het programma.

Hiroshima met zijn monument ter nagedachtenis aan de atoombomaanval van 1945 is huiveringwekkend.

Voor het bezoek aan het heilig eilandje Miyajima gebruiken we veel middelen van vervoer: met de veerboot erheen, met een busje een stukje omhoog en met een kabelbaan naar de top.

Hierna moeten we ons programma aanpassen, omdat een aardbeving wegen heeft verwoest waar wij gebruik van moesten maken. Het is gelukt om de rest van de reis toch een interessant programma te bieden.

We gaan naar Kurashiki, een stadje met witte huizen waar het prettig toeven is. In de middag bezoeken we kasteel Himeji. We komen er bijna te laat aan en moeten ons haasten om toch het hele kasteel te kunnen bezoeken vóór sluitingstijd.

Kobe biedt ons een rondleiding in een sakebrouwerij-museum. We houden een ruime lunchpauze aan de haven, waar voldoende terrassen zijn.

Tenslotte rijden we door naar Osaka waar we ons afscheidsdiner hebben.

Vanuit Osaka vliegen we naar Amsterdam.