top of page

Ecuador en Galápagos

Het is een prachtige reis die in Quito, gelegen op 2850m, begint. In Peguche wandelen we naar een waterval, rijden naar Cuicocha waar we een kratermeer op 3000 m hoogte bewonderen en uitleg krijgen over de offerplaatsen. Bij de vrouwenorganisatie Pacha Calera krijgen we sieraden te zien die zij maken van taguazaden. Dankzij de verkoop van de sieraden dragen ze aanzienlijk bij aan het huishoudinkomen.

We bezoeken weefstudio’s en krijgen demonstraties van de weefmethoden, we lopen over lokale markten waar veel geweven spullen in allerlei kleuren te koop zijn.

Uiteraard krijgen we La Mitad del Mundo – het midden van de wereld te zien. Ecuador dankt zijn naam aan de evenaar. We bezoeken het museum en huis van de Ecuadoraanse schilder Oswaldo Guayasamin. Bijzondere en indrukwekkende, soms ook sombere, kunst. Op de heuvel Panecillo bekijken we het beeld van de gevleugelde Maria. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht over Quito. Uiteraard maken we een wandeling in het oude centrum met verschillende kerken en we lopen achter een Paasprocessie aan.

We bezoeken een opvanghuis waar weeskinderen, dakloze- en aan drugs verslaafde kinderen en zwangere meisjes worden opgevangen. We krijgen uitleg en een rondleiding.

Daarna vertrekken we naar Papallacta waar we helaas maar één nacht verblijven. Een prachtig resort met warmwaterbaden vóór de huisjes waar we uiteraard gebruik van maken. We gaan door naar het Amazonegebied, waar we met kano’s naar de leefgemeenschap van de Shiripuno indianen gaan. Demonstratie van het maken van 80% chocolade, we proeven het lokale eten waaronder larven, we maken tochtjes in de jungle met uitleg over planten. Onderweg naar Guamote bezoeken we een familie van de Salasaca gemeenschap. Hier wordt de techniek van een heupweefgetouw getoond. We overnachten in een art hotel waar de kamers Quichua namen hebben in plaats van nummers. We bezoeken een schooltje en het naaiatelier/winkeltje waar het handwerk verkocht wordt. Daarna lopen we over de lokale markt. We gaan naar Alausi voor een spectaculaire treinrit. De trein gaat met zigzagbewegingen omhoog om de bochten te kunnen maken. Door naar Ingapirca waar overblijfselen zijn van de Inca’s. Bij Sigsig bezoeken we de Asociación de Toquilleras waar panamahoeden worden geproduceerd. De vrouwen produceren een deel thuis waarna ze in het atelier worden afgemaakt. In de omgeving van Cuenca bezoeken we een Ikat-wever die de ontwerpen van de te weven sjaals in zijn hoofd heeft. Zijn sjaals werden zelfs gedragen door koningin Isabelle van Spanje. In Cuenca maken we nog een stadswandeling met bezoek aan de overdekte markt. Hier zie je ook talrijke varkens liggen of hangen die op verschillende manieren worden bewerkt. Verder is zo’n markt altijd bijzonder kleurig.

We vieren de verjaardag van een van de dames en vertrekken daarna voor de tocht naar Guayaquil. We stijgen daarbij tot 4100m, maken een stop op het hoogste punt en beginnen dan aan een 92 kilometer lange afdaling tot Guayaquil. Als we weer op zeeniveau zijn, zien we bananen- en cacaoplantages en rijstvelden.

De volgende dag vliegen we naar Baltra en gaan met een ferry over naar het eiland Santa Cruz. Op de Galápagos eilanden bezoeken we een schildpaddenpark, het Charles Darwin Research Station waar we kweekschildpadden zien en leguanen, we bezoeken het museum met uitleg en een film over het center. Ook zien we de opgezette Lonely George, een schildpad die 150 jaar is geworden. We maken boottochten naar Tortuga Bay en andere eilanden, maken een wandeling over het eiland en zien tal van vogels die alleen in de Galápagos voorkomen en leguanen. Ook wordt er gezwommen of gesnorkeld.

 

Tijdens deze reis hebben we cultuur gesnoven, mooie koloniale stadscentra gezien en bekeken, projecten en indianenstammen bezocht, genoten van de natuur tijdens de busritten onderweg en zeker op de Galápagos eilanden.

bottom of page